среда, 10. новембар 2021.

САРАДЊА ДУ "ДЕЧИЈА РАДОСТ" СА ВШСС ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ВАСПИТАЧА У КИКИНДИ

Документ преносимо у целости:


,,Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE POVODOM REALIZACIJE 2. FAZE PROJEKTA: Prediktori, aspekti, posledice i prevencija gojaznosti dece predškolskog uzrasta,
NA UZORKU OD 373 DECE PREDŠKOLSKIH USTANOVA
IZ KIKINDE I IRIGA

Druga faza projekta se odnosila na akciono istraživanje, odnosno na realizaciju radionica za podsticanje samopoštovanja i samopouzdanja kod dece predškolskog uzrasta na ukupnom uzorku od 373 dece kojeg čine poduzorci od 153 dece Predškolske ustanove „Dragoljub Udicki” iz Kikinde i 220 dece Predškolske ustanove „Dečija radost” iz Iriga.

Slika 1: Produkt dečje likovne aktivnosti u okviru projekta, Predškolska ustanova „Dragoljub Udicki”, Kikinda

Vaspitači-realizatori Predškolske ustanove „Dragoljub Udicki” iz Kikinde realizovali su skup metodičkih aktivnosti na temu Književni tekstovi u funkciji podsticanja samopouzdanja kod dece predškolskog uzrasta, a koje čine sledeće aktivnosti: „Imena“; „Veština slušanja“; „Osećanja – sreća“; Pohvala“; „Moja mašta“; „Moje telo“; „Imamo pravo na stav i mišljenje“; „Naša ishrana“; „Rešavanje problema/putujemo brodom“ i „Moja želja“.
Strukturu uzorka dece činili su: 26 dece iz starije jaslene grupe; 45 dece iz mlađe vaspitne grupe; 52 dece iz pripremno-predškolske grupe i 30 dece iz srednje vaspitne grupe. Rezultati ovog dela projekta i istraživanja biće objavljeni u monografiji Prediktori, aspekti, posledice i prevencija gojaznosti dece predškolskog uzrasta, u delu Književni tekstovi u funkciji podsticanja samopouzdanja kod dece predškolskog uzrasta, autorke dr Milanke Maljković.

Slika 2: Produkt dečje likovne aktivnosti u okviru projekta, Predškolska ustanova „Dragoljub Udicki”, Kikinda

Istraživanje u Predškolskoj ustanovi „Dečija radost" u Irigu, realizovano je na uzorku od 220 dece predškolskog uzrasta od 3 do 6 godina. Devetnaest vaspitača ove predškolske ustanove sa decom svojih vaspitnih grupa je u toku maja meseca 2021. godine sprovelo 5 radionica: „Kad sam bio mali”; „Deca opisuju sebe i svoje telo”; „Moja lična karta”; „Zid slavnih” i „Osoba (dete) dana”.

Slika 3: „Moja lična karta”, devojčica, 5 godina, Predškolska ustanova „Dečija radost”, Irig

Realizovane radionice primenjivane su i ranije u praksi i radu vaspitača, a istraživanjem smo želeli da utvrdimo njihove efekte u funkciji razvoja dečjeg samopouzdanja. Stavove vaspitača o efektima ovih radionica ispitali smo pomoću upitnika koji se sastojao od sedam pitanja otvorenog i zatvorenog tipa, a mišljenja dece o sebi, kao izraz njihovog samopoštovanja, zabeleženo je od strane vaspitača i prikazano kroz dečje crteže.Dobijeni rezultati ovog dela projekta i istraživanja biće objavljeni u monografiji Prediktori, aspekti, posledice i prevencija gojaznosti dece predškolskog uzrasta u delu: Radionice za razvoj samopoštovanja kod dece predškolskog uzrasta, autorke dr Dragane Malešević.

Slika 4: „Moja lična karta”, dečak, 5 godina, Predškolska ustanova „Dečija radost”, Irig 

Dobijeni podaci akcionog istraživanja u PU „Dragoljub Udicki“ u Kikindi i PU „Dečija radost“ u Irigu predstavljaće značajne preporuke za rad vaspitača na unapređivanju samopoštovanja i podsticanju samopouzdanja kod dece predškolskog uzrasta uz jačanje dečje pozitivne slike o sebi kao i senzibiliteta za druge i drugačije, a protiv diskriminacije gojaznih imajući u vidu da je utvrđeno postojanje jake veze između gojaznosti i niskog samopoštovanja kao i da se jednom stvoreno nisko samopoštovanje kod dece dugo zadržava, ukoliko se ne interveniše.

Slika 5: „Osoba dana”, devojčica, 5 godina, Predškolska ustanova „Dečija radost”, Irig

OVIM PUTEM ZAHVALJUJEMO VASPITAČIMA-REALIZATORIMA RADIONICA IZ PREDŠKOLSKIH USTANOVA U KIKINDI I IRIGU

Rukovodilac projekta:
dr Jelena Mićević Karanović, prof.
Direktorica Škole:
dr Angela Mesaroš Živkov, prof."

Нема коментара:

Постави коментар