среда, 17. новембар 2021.

УЧЕШЋЕ У ПРОЈЕКТУ "ЗАИГРАНИ"

У оквиру програма "Свет какав желиш" покренут је пројекат "Заиграни". У оквиру пројекта 105 вртића ће бити опремљено Адрамољама, а васпитачи и родитељи ће добити подршку у грађењу инспиративне средине за игру и истраживање. Обзиром да је био расписан конкурс и наша установа је аплицирала на истом. Међу одабраним установама по конкурсу је и наша предшколска установа, тј. објекат "Вила" Врдник, подручно одељење Јазак и подручно одељење Нерадин. Радујемо се почетку реализације пројекта "Заиграни". 

Андрамоље су играчке осмишљене тако да код деце подстичу развој диспозиција за учење као што су радозналост, истрајност, сарадња, одговорност. Диспозиције за учење представљају наш однос према учењу и веома је важно од најранијег детињства стварати детету окружење у коме ће оно развијати отвореност, спремност за учење и проактиван приступ решавању проблема.

Наша установа поседује један Андрамоље сет у објекту "Чаролија" у Иригу.


Андрамоље подстичу дечју радозналост, јер играјући се њима деца постављају претпоставке о могућим начинима њиховог коришћења, затим истражују те своје различите идеје, практично испробавају, одбацују грешке и долазе до открића.

У игри Андрамољама деца се уче истрајности, јер за креирање ма ког облика или функције Андрамоља неопходно је бити посвећен, конструктивно се односити према грешкама и тражити алтернативне начине решавања проблема.

Андрамоље подржавају заједничку игру већег броја деце и тиме подстичу тимски дух и сарадњу.

Одговорност као једну од кључних диспозиција за учење Андрамоље промовишу кроз однос који негујемо према планети и заједници. Заговарајући праведан однос према људима који праве играчке и промовишући значај употребе еколошких материјала у производњи играчака, ми подстичемо децу да од најранијег узраста буду одговорни чланови заједнице.

Нема коментара:

Постави коментар