уторак, 6. јун 2017.

ТРЕЋИ ЛУТКАРСКИ ФЕСТИВАЛ ПРЕДШКОЛСКИХ УСТАНОВА - ИРИГ 2017.



Акредитовани стручни скуп за васпитаче, наставнике и стручне сараднике „Трећи луткарски фестивал деце предшколских установа“ одржан је 30.05.2017. године у организацији ДУ „Дечија радост“ Ириг. Активности су реализоване у просторијама Српске читаонице, у Дому лултуре и у ДУ "Дечија радост".
Стручни скуп је отворила директорка вртића Јелена Видановић и истакла да је лутка у рукама детета покретач стваралаштва, подстицајно средство за рад, незаобилазна и важна карика у процесу одрастања и сазревања деце. Присутне учеснике је поздравио заменик председника општине Миодраг Бебић, просветна саветница Весна Радуловић, стручни сарадник Олгица Стојић и васпитач Ђорђе Оролицки. 
У пленарном делу скупа свој рад "Улога иницијалног образовања у развијању компетенција васпитача за активну употребу луткарских форми" презентовала је  Соња Алмажан, професорка, магистарка уметности са Високе школе струковних студија за васпитаче и пословне информатичаре-Сирмијум, Сремска Миторвица; "Луткарство у вртићу" представио је васпитач Ђорђе Оролицки испред ДУ "Дечија радост" Ириг и Катарина Мајкић, педагог, директорка Центра за развој потенцијала деце и младих "Play" Нови Сад са презентовањем рада "Позориште сенки- емоције које причају иза паравана".
У званичном делу луткарског фестивала представљено је 7 луткарских представа из 6 предшколских установа Срема. ДУ „Дечија радост“ Ириг, представила се луткарским представама  „Тврдоглаво слонче“ и „Прича о размаженом мишу“, деца су анимирала лутке на штапу. ПУ „Пчелица“ Сремска Митровица, луткарском представом „Огледалце“ – лутке на штапу. ПУ „Бошко Буха“ Инђија, луткарском представом „Три прасета“ – гињол лутке. ПУ „Полетарац“ Стара Пазова, луткарском представом „Зунзарина палата“ – лутке на штапу. УПВО „Полетарац“ Рума, луткарском представом „Пепељуга“ – лутке на штапу. ПУ „Стоногица“ Сремска Митровица, луткарском представом „Велико Капок дрво“ – лутке на штапу.
У едукативном делу стручног скупа, радионице за израду лутака од папира водила је Љубица Сутуровић сарадница за ликовно из ПУ "Наша радост" Суботица и Арсен Ћосић – луткар.
Циљ нашег фестивала је да се лутка чешће користи у васпитно-образовном раду, да деца кроз игру спонтано развијају све аспекте развоја- развој моторике, социјалне вештине, ослобађање унутрашњих кочница – стида и страха, развој концентрације, говор и комуникацију, естетске вредности... Због свега овога и чињенице да деца воле играчке (а лутка је играчка) деца на овај начин спајају машту и стварност,  подстичу тимски рад, негују осећај одговорности. Кроз луткарство васпитачи-луткари децу упознају и са елементима позоришне уметности.
Захваљујемо свим предшколским установама на учешћу и позитивним утисцима. Драго нам је што су препознали нашу установу као место доброг дружења и едукације.
Захваљујемо се деци, родитељима, спонзорима у реализацији „Трећег луткарског фестивала деце предшколских установа“.


































Нема коментара:

Постави коментар