уторак, 22. март 2016.

ЕКО ДАН 21. март ДАН ШУМА

Светски дан шума у вртићу Вила 
Светски дан шума, који је установљен 1971. године, када је Генерална скупштина Европске пољопривредне конфедерације донела одлуку да дан пролећне равнодневнице на северној, односно јесење равнодневнице на јужној Земљиној хемисфери буде посвећен шумама, обележава се данас широм планете.
Циљ је био да се укаже на значај шума и њихов утицај на опстанак човечанства, јер  непосредна и највећа корист од шума је та што су оне фабрика кисеоника. Оне данас покривају нешто више од 30 одсто укупних копнених површина Земље- простиру се на око четири милијарде хектара.
У Србији је тренутно 29 одсто површина под шумама, односно три милиона хектара, а требало би да захватају око 41 одсто површина, наводи Привредна комора Београда.
Непланским сечењем шуме човек угрожава природу и према проценама стручњака годишње нестане око 16 милиона хектара шума на свету.
 Уништавањем шума настају еколошке промене са штетним последицама, међу којима су првенствено промене земљишта и климе, а с тим у вези и нестанак многих биљних и животињских врста.

Србија је потписала резолуције донете на ИВ министарској конференцији о заштити шума  Европе у Бечу, 2003. године, на којој су усвојени Свеевропски критеријуми и индикатори одрживог газдовања шумама, који подразумева проверу и хармонизацију на националном нивоу.
Љубав према природи развијамо код деце у најранијем узрасту. У дворишту нашег врића садимо дрвеће, организујемо шетње до парка, Шумарије, оближње шуме, уживамо у хладу дрвета. Цртамо наше дрво, нашу шуму.














Нема коментара:

Постави коментар