уторак, 15. фебруар 2022.

ВАСПИТАЧ ЂОРЂЕ ОРОЛИЦКИ ДОБИТНИК НАГРАДЕ ,,ЛУЧА"

Српска читаоница у Иригу од оснивања 1842. године обележава Св. Трифуна свог патрона и заштитника. У свечаној и пријатној атмосфери у сали Српске читаонице уз присуство иришких свештеника и октета Богословије из Сремских Карловаца освећен је славски колач, а потом је директорица Читаонице присутне госте упознала са радом, постојањем и значајем првог српског читалишта - Српске читаонице у Иригу која траје пуних 180 година. За време свога постојања Читаоница је доделила само 14 звања почасног члана. Ове године, на 180-годишњицу постојања, звање Почасног члана иришког читалишта додељено је петнаести пут. Од данас почасни члан Читаонице је проф. др Јован Максимовић, лекар из Руме. Награду "Луча" за допринос развоју културе и културног стваралаштва на подручју општине Ириг добио је Ђорђе Оролицки, васпитач у Дечијој установи "Дечија радост" из Ирига. Номинован је од стране директорице Јелене Видановић, а стручни жири је препознао квалитет рада и то наградио.

Део из образложења:
"Вишегодишње улагање и креативни рад у области луткарства препознатљиви су у раду Ђорђа Оролицког. Његове луткарске представе су запажене на различитим фестивалима. Као што се лутке покрећу на сцени, тако је и он покренуо и иницирао оснивање луткарског фестивала у Срему. "Први луткарски фестивал предшколских установа Срема" одржан је 2015. године, а од 2017. године је исти акредитован као облик стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника и проширен на учешће деце-луткара из целе Србије, па и шире.
Из луткарског опуса ћемо издвојити неке од представа: "Плави лептир" (2015.), "Тврдоглаво слонче" и "Прича о размаженом мишу" (2017.), "Згода у незгоди" (2018.), "Чудна ми чуда" (2019.) "Марица" (2020.) "Пошла кока у дискотеку" (2021.).
Како је Установа почела са реализацијом кратких програма за децу, тако је и Ђорђе "развио" програм рада луткарске секције. Мали луткари упловили су у свет луткарства, вешто вођени искуством васпитача Ђорђа.
На фестивалу "Наша срца куцају у истом ритму" за представу "Тврдоглаво слонче" Ђорђе је награђен првом наградом за режију, другом за представу у целини а луткарка Л.С. (6.год.) за најбољи женски сценски говор. Са истом представом наступали су на манифестацији "Позоришне у парку" (БАЗААРТ и ДКЦ Београд). Луткари су и 2018. године учествовали на наведеним фестивалима, а за представу "Згода у незгоди" награђени су првом наградом за сценографију и првом наградом за представу у целини. На Мајским играма у Бечеју, Змајевим дечијим играма и Бејби егзиту у Новом Саду 2019.године, поносно смо поздравили наше луткаре и уживали у изведби представа "Чудна ми чуда". Исте године уследила је подршка Установе за учешће на 15. Међународном фестивалу "Креативна чаролија" у Бањи Врујци. Луткари су се нашли раме уз раме са представама основношколских група и изабрани су од стане стручног жирија за финално такмичење. Представа је изведена на централној бини, а стручни жири је доделио награду за најбољи сценски говор.
Наведене представе су приказане и на Луткарском фестивалу који организује наша Установа.
Шта све може лутка у рукама деце и рукама Ђорђа? Може много, може свашта, зато што свака има душу и свака је направљена са пуно љубави. Не неке обичне љубави, већ љубави васпитача Ђорђа. Кажу "Да би се бавили луткарством морате да имате дете у себи". Ђорђе, не само да има, већ негује и чува дете у себи. А децу из вртића мотивише да буду истраживачи, да се играју и уживају у игри.
И период ванредног стања Ђорђе није прихватио као проблем, већ као изазов и мотив више. Тако је и настала представа "Марица", а на "Првом онлајн луткарском фестивалу" у организацији Центра за културу и образовање у Аранђеловцу, представа је награђена за најоригиналније лутке.
Ђорђе је препознатљив и по излагањима на стручним конференцијама, где своја искуства дели са колегама из других предшколских установа. "Програми којима желимо добродошлицу свима" (2016.), "Од вртића до школе- наши заједнички кораци" (2016.), "Чаролијом кроз игру" (2016.), "Луткарство у вртићу" (2017.), "Моја лутка ми прича бајку" (2017.), "Моја лутка- то сам ја" (2018.), "Згода у незгоди" (2018.).
      Као директор предшколске установе могу да кажем да сам поносна што радим са особом као што је Ђорђе. Бити његов колега и пратити рад васпитача који подржава дете, који гради подстицајну средину за игру и учење, који уважава потребе сваког детета, који развија емпатију и сарадиштво међу децом је нешто што инспирише и мотивише. Ђорђе је васпитач који континуирано промишља о својој пракси, критички анализира исту. Ђорђе је неко ко из срца и свим срцем воли и живи свој посао. Његова пракса није "по рецепту", већ је јединствена и по мери је сваког детета".




Нема коментара:

Постави коментар