Ljubav prema humanitarnom radu, zajedništvu i volonterstvu utkana je u rad Dečije ustanove "Dečija radost" u Irigu. Ova predškolska ustanova i njeni predavači su u potekle dve godine organizovali preko dvadeset humanitarnih akcija sa ciljem da kod dece razviju empatiju i ukažu im na prave vrednosti, a kod roditelja i društvene zajednice podignu svest o tome zašto je važno pomagati drugima.

Direktorka, Jelena Vidanović, koja je sa nama podelila priču kaže da je izrazito ponosna na svoj kolektiv, mališane i roditelje, jer nijedna akcija ne bi bila ostvarena bez njihove dobre volje i angažmana.

Magična pošta

Iza projekta Magične pošte Srbije nalazi se šest devojaka, koje su želele da u Srbiji nastave originalnu ideju Magical mail-a, kako se mališani sa smetnjama u razvoju i hroničnim bolestima ne bi osećali usamljeno, bez obzira na njihove životne okolnosti.

Zamisao Magične pošte da svako dete koje se uključi u ovaj projekat jednom (ili više puta) mesečno dobije poštu od nekoga i na taj način proširi svoj krug prijatelja.

Kada su saznali za projekat, vaspitači su ih odmah kontaktirali sa željom da vrtić pripremi poklon-pakete i pisma za ove mališane. Čim su dobili podatke, prionuli su sa uzbuđenjem na spremanje. Za kratko vreme paketići i pisma su stigli Despotu, Minji, Vanji i Lazaru, uz nadu da su svojim gestom uspeli da ovim mališanima ulepšaju svakodnevicu, kao što su i oni njima.

Uvek tu za štićenike NURDOR-a

Pre koju nedelju, spremivši posebne poslastice, učestvovali su u akciji “Slatko druženje” kako bi pomogli izgradnju roditeljske kuće. Međutim, to ne bi bio ni prvi put da pomažu svojim drugarima obolelim od raka, štićenicima organizacije NURDOR.

Do sada su na kreativne načine više puta prikupljali novčane donacije, a u okviru akcije Bibliotekarka "Knjiga za sve"- opremili su i biblioteku za roditelje u prostorijama roditeljske kuće u Novom Sadu.

Osmeh na dar

Slatkiši, slaniši, igračke, školski pribor i knjige, našli su se u novogodišnjim paketićima pripremljenim za decu iz socijalno-ugroženih porodica širom Srbije.

U decembru 2018. vrtić Dečija radost se po prvi put priključio novogodišnjoj humanitarnoj akciji studentske fondacije „Osmeh na dar“, koja se organizuje svake godine još od 2005.

Sa entuzijazmom i energijom, zajedničkim snagama, za kratko vreme spremili su paketiće za drugare širom Srbije, kojima su želeli da ulepšaju Novu godinu. I od tada, akcija se ponavljala svake godine.

Mozaik od čepova kao jasna poruka

Da briga o životnoj sredini i humanitaran rad mogu ići ruku pod ruku, pokazali su više puta. Kad god je bilo moguće, deca iz vrtića su davala svoj doprinos akciji “Čepom do osmeha”, vredno prikupljajući čepove kako bi drugari sa smetnjama u razvoju mogli da dobiju jednaku šansu da se obrazuju.

Kao krunu saradnje ove ustanove i udruženja, direktorka Jelena Vidanović ističe akciju na Dan planete Zemlje, 22. Aprila 2019, kada su udruženim snagama sklapanjem jednog posebnog mozaika poslali značajnu poruku o važnosti čiste i zdrave životne. Uz igru, pozitivnu energiju, osmehe i mnogo šarenih čepova, sklopili su mozaik od čak 100 m2 na glavnom iriškom trgu. Kao i svaka akcija, i ova je bila protkana emocijama i pozitivnom energijom, koje su im bile najveća nagrada.

Može se reći da ko daruje, taj je na dobitku, pa nije ni čudo što je sa svakom humanitarnom akcijom, rasla i njihova motivacija da nastave. Danas je za njima čak 20 humanitarnih akcija, među koje se ubrajaju i opremanje biblioteke za trudnice u prostorijama Doma zdravlja u Irigu, humanitarna akcija za decu Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici, prikupljanje obuće koja je donirana Sigurnoj kući u Somboru u saradnji sa ATC Foundation i mnoge druge.

Darivanje je dobra navika koja se uči od malena. A vrtić „Dečija radost“ tu lekciju svakodnevno prenosi svojim mališanima. Njihove akcije su pravi dokaz da uz malo volje, vremena i entuzijazma možemo da menjamo svet oko sebe i da je važno da buduće generacije učimo pravim vrednostima od malih nogu.

Nadamo se da će vas njihova priča podstaći da se i sami uključite.