уторак, 10. фебруар 2015.

Одломак изјаве др Јасмине Пекић за РТВ          О даровитости се пише пуно, али не често. У жижу јавности даровити појединци доспеју углавном када постигну неки изванредан успех у земљи или свету. Нарочито у свету, а то је онда обично

и прилика за оцену да смо изузетно даровит народ, али о тој даровитости не водимо довољно рачуна. Наш школски систем је прво не препозна, а и ако је препозна, не негује него је гуши... И онда тишина до следећег успеха, па све из почетка. У међувремену даровити су ту, око нас, само на њих нису уперени рефлектори. Да би се то променило Одсек за психологију Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду отпочео је сарадњу са предшколским установама у Војводини, чији би резултат требало да буде отварање центра за даровите предшколце на Фрушкој гори. Главни „партнер“ у овој сарадњи је Дечија установа „Дечија радост“ из Ирига.
– Знаке даровитости могуће је уочити веома рано, на основу предњачења детета у односу на норме развоја и зато је пре свега важна улога породице, која би требало да препозна и подстиче развој дететових високих потенцијала – каже предавач Психологије даровитости на мастер студијама психологије на Филозофском факултету УНС-а, доцент др Јасмина Пекић. – На предшколском узрасту већ можемо запазити јасне знаке развојне напредности, али васпитачима у вртићима су потребна додатна знања о феномену даровитости.
Наша саговорница је због тога од јануара до маја прошле године организовала едукације за васпитаче и стручне сараднике из предшколских установа на тему одређења, препознавања и подстицања ране даровитости, а сарадња је настављена кроз истраживање у оквиру којег је испробаван инструмент за идентификацију даровитости на предшколском узрасту.


Нема коментара:

Постави коментар