недеља, 14. април 2019.

МЕЂУНАРОДНИ ПРОЈЕКАТ "ЧАРОБНА ИНТЕРКУЛТУРАЛНА МРЕЖА ПРИЈАТЕЉСТВА" модул 2


Наша Установа се укључила у Међународни пројекат "Чаробна интеркултурална мрежа пријатељства" чији је аутор и творац Жељана Радојчић Лукић, учитељица из Србије, која је 2017. године била номинована међу 50 најбољих наставника света. 
Основни циљ пројекта је оснажити учеснике у сфери интеркултуралности, повезати децу припаднике различитих народа широм света путем вршњачког учења о другим народима, њиховим земљама, културама. Један од циљева је и остваривање четвртог циља од 17 развојних циљева УН-а: Квалитетно образовање.

2. СЕДМИЦА ПРОЈЕКТА  "ИНТЕРКУЛТУРАЛНА МРЕЖА ПРИЈАТЕЉСТВА" (модул 2)
Други задатак: "НАШИ ЛОКАЛИЗМИ, НАШЕ БЛАГО"
Узраст деце: 6,5 година
Васпитачи: Мира Миловановић и Ђорђе Оролицки
Координатор: Јелена Видановић
Назив вртића: ДУ "Дечија радост"
Град-општина: Ириг
Држава: Србија
Активности су реализоване са децом припремних предшколских група кроз упознавање са значењем речи –локализми-, издвајањем фотографије карактеристичне за Срем- Сремци који седе на клупи испред куће "Да диванимо на шору", украшавањем прве стране речника, илустровањем сремске куће, Сремаца и Сремица који седе испред куће.
Након тога смо децу упознали са првим локализмом који смо издвојили- ЗАВИЈАЧЕ: разговарали смо, показали фотографије, прочитали текст који смо пронашли на интернет страници Википедије. Следећа страница речника је локализам ШЛАЈБОК. И последњи локализам о коме смо причали је ФРУШТУК.
Деци је био веома интересантан начин рада и истраживања, посебно што смо, поред издвојених речи, читали о занимљивостима из Срема. Кроз те занимљивости чули су још пуно локализама, те смо и о њима разговарали.
#AMFIN #zeljana_serbia 












Нема коментара:

Постави коментар