уторак, 20. октобар 2015.

Заједно у адаптацији - "Чаролија"



РАДИОНИЦА ЗА РОДИТЕЉЕ У ОБЈЕКТУ „ЧАРОЛИЈА“

У среду 14.10.2015. године у објекту „Чаролија“ одржана је радионица за родитеље, која је имала за циљ јачање родитељских компетенција, кроз унапређење стратегија за превазилажење родитељског стреса. Радионицу је водила стручна сарадница Олгица Стојић, заједно са медицинским сестрама васпитачима.
Најчешће ситуацијe које подижу ниво родитељског стреса, и умањују или могу да умање сензитивност родитеља су ситуације када је дете болесно, када се родитељи суоче са понашањима детета у коjима осећају немоћ (дете плаче када одлазим на посао, дете неће да једе, говори ружне речи, испољава непожељна понашања и др.). Родитељи су након навођења ситуација, процењивали интензитет према субјективној процени, а затим су у пару размењивали стартегије које им помажу.
Родитељи су навели да им овакав начин рад прија, да је веома користан у унапређењу родитељства, да им значи  размена кроз коју стичу увид да и други родитељи имају сличне проблеме, увид да мој проблем није највећи и да се све може решити кроз размену мишљења,  те да могу да од других науче и нове стрaтегије које им помажу.
Родитељи су предложили да се у наредном периоду организују радионице на тему подстицања одговорности код деце, полазка у школу, начина да се дете ослободи стидљивости и свега што се тиче васпитања деце.
Наша установа значајно подржава квалитетну бригу о детету у контексту вртића, као и у породичном окружењу. Наведени облик сарадње је један од начина да се створи партнерство на релацији  породица – вртић, због чега ће установа организовати едукативне радионице са родитељима као вид подршке породици и деци.



















Нема коментара:

Постави коментар